top of page
  • VSE1932.com

Jövő Csillagai Program- interjú, Batics Attilával !

Frissítve: máj. 3.

Oldalunk interjút készített a VSE 1932 szakosztály igazgatójával Batics Attilával, a Jövő Csillag program terveiről, jövőjéről és jelenéről.


VSE1932.com: Hogy halad a program előkészítése?


Batics Attila: Jól halad köszönjük. Sok feladattal jár, amit élvezünk. Számítottunk rá, hogy minden kezdet nehéz. Nem értek meglepetések. Horváth Zoltán kollégámmal, vannak nehezebb napjaink.


VSE1932.com: Pontosan mi a cél és milyen rövid és hosszútávú terveitek vannak?


Batics Attila: A célunk változatlan. Lépésről lépésre szeretnénk felépíteni egy minőségi utánpótlás műhelyet a megyében, amelyből a magyar foci is profitálhat és a gyerekek is, akik nálunk fejlődnek.. Rövid távon az a terv, hogy az induláshoz szükséges tehetségeket, fejlődni vágyó fiatalokat megtaláljuk és a megfelelő csapatokat, a tudásuknak megfelelően kialakítsuk. Partnerekkel tárgyalunk, akikkel a minőséget és a lehetőségeinket fejleszteni tudjuk, fejlesztjük az infrastruktúrát. Ezek a rövid távú tervek.


Hosszútávon nem titok, hogy szeretnénk a Vértesszőlős csapatával magasabb osztályban indulni, amelyben saját nevelésű játékos vannak. Szeretnénk a legtehetségesebb játékosoknak biztosítani a lehetőségeket, hogy minél messzebre jussanak, ehhez szükség van nálunk sokkal nagyobb és komolyabb partnerekre, akik átveszik tőlünk a kiváló alapanyagot, gondolok itt azokra a kiemelkedően tehetséges gyerekekre, akik felteszik az életüket a focira és bátrabb céljaik vannak. . Akik pedig velünk maradnak 16 éves korukban is, azokat beépíteni a felnőtt csapatba és támogatni őket, hogy a legmagasabb szintre jussanak el a labdarúgásban és az életben is. Nem mindenkiből lehet profi labdarúgó. De mindenkiből lehet egészséges ember, aki végig sportolja az életét és nem riad vissza a kihívásoktól. Egy jó közösségben életreszóló barátságokat és kapcsolatokat szerezhet az ember.

VSE1932.com: Mi az, amiben más ez a program, mint a többi utánpótlással foglalkozó egyesületnek a programja?


Batics Attila: Talán abban, hogy olyan szakemberek rakták össze a programot és felügyelik, akik valamilyen téren kimagasló referenciával rendelkeznek. Nem csak rendelkeznek egy edzői licenszel, amely önmagában semmit sem jelent, komoly tapasztalat van a hátuk mögött.


Lehoczky Zoli, a Főnix Goldnál dolgozott és Szoboszlai Dominik képzésében is részt vett, vagy több más olyan gyermek képzésében, akiből első osztályú, vagy válogatott játékos lett. Így rendelkezik tapasztalattal, hogy hogyan kell utánpótlás korú gyermekeket képezni, testközelből látta a sikertörténeteket.


Tóth Laci, a Vasas és a Győr akadémiáján komoly sikereket ért el, nem csak eredményes volt, hanem több válogatott és NB 1-es játékos megfordult a keze alatt. A legkisebb gyerekektől az U19-ig minden korosztályban szerzett tapasztalatokat. Rendelkezik a legmagasabb utánpótlás edzői képessítéssel, amely mellett van 15 év tapasztalata.


Kiprich Józsefet pedig nem kell bemutatni senkinek. Olyan tapasztalata van a labdarúgásban, amely nem tanulható, nem megvehető. Azonnal kiszagolja, hogy ki az akiben megvan az X Faktor. Feltudja készíteni a felnőtt focira és megtudja szerettetni a játékot egy gyermekekkel. Illetve hiteles mentor, mert sikeres és kiemelkedő játékos volt. Kiváló kapcsolatrendszere van, ha segíteni kell egy tehetség előrejutásában. Amúgy pedig rendelkezik a labdarúgásban, a legmagasabb edzői végzettséggel az UEFA Pro licenszel.


Illetve a holland iskolát szeretnénk intergrálni. Rengeteg játék, labdaérintés, technikai fejlesztés, amelyet 14 éves kor után nagyon nehéz pótolni.


VSE1932.com: Ez garantálja a sikert?


Batics Attila: A sikerre nincs garancia. Sok komponensből áll össze, hogy ki meddig jut. Valaki feladja már korán, valaki más sportágat választ, valaki biológiai korlátok közé szorul, és van akit 16 évesen a siker kapujában, a bulizás, egy szerelem, a felsőoktatási tanulmányok, vagy éppen a lustaság térít el. Ha valaki igazán szereti ezt a játékot az már majdnem garancia, mert átsegíti a nehézségéken és plusz erőt ad az extra munkához.


VSE1932.com Ha valaki a Jövő Csillagai Programban részt vesz mindent megkap , ami a sikerhez kell?


Batics Attila: A legfontosabbat megkapja kisgyermekkorban, hogy megszeresse a játékot. Ez presztízs kérdés nekünk. A játék szeretete nélkül, nehezebb a dolgunk. Fiatal és pozitív személyiségű edzőket alkalmazunk a csapatainknál. Külföldi egyesületekkel tárgyalunk, hogy külföldi tornákra járhassunk, amelyben a gyerekek világot láthatnak, új kultúrákat ismerhetnek meg és intenzívebb mérkőzéseken próbálhatják ki magukat.


Mindent megadunk, ami ahhoz kell, hogy valaki hétről hétre fejlődjön és 1-2 év alatt láthatóan jelentős fejlődést érjen el. A legtöbb ember azonban, azonnal látni akarja a fejlődést. Nem veszik figyelembe, hogy a gyermekek folyamatosan növésben vannak, érzelmi amplitudók érik őket a közösségekben, iskolában, amely befolyásolja a gyermekek teljesítményét. A saját gyermekemen látom, hogy 18 cm növés után instabilabban mozog és időszakosan gyengébb teljesítményt nyújt, ami része a folyamatnak. És vannak későn érő típusok illetve korán érő típusok. Ezzel még a legtöbb utánpótlásedző sem tudja pontosan, hogy mit kezdjen, amely nagy károkat okozhat egy gyermekben.


Az infrastruktúrát a Vértesszőlősi önkormányzat és az MLSZ segítségével folyamatosan fejlesztjük, lépésről lépésre.


Egy dolgot nem tudunk megadni a gyermekeknek, az akaratot és a kitartást. Ezt vagy hordozza magában valaki, vagy nem. Persze minden fejleszthető, de erőltetni nem szabad semmit, ha valaki nem magától jön rá, hogy ő azt akarja.


VSE1932.com Mit tudsz tanácsolni azoknak, akik érdeklődnek, de még nem döntöttek?


Batics Attila: Azt tudom tanácsolni, hogy próbálják ki kötelezettségek nélkül, hogy tetszik-e a gyermeküknek az általunk biztosított képzés. Ezzel semmit sem veszíthetnek.


Júniusban, próba edzéseket tartunk 6-18 éves közötti gyerekeknek, amelyre a www.vse1932.com weblapon lehet jelentkezni, vagy a 0630-371-9085 -ös telefonszámon. Fontos, hogy a jelentkezési határidő 2024.06.05.
VSE1932.com Köszönjük, hogy rendelkezésre álltál.


Batics Attila: Én köszönöm a lehetőséget.
395 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page